Sami Salmu ehdolle Suomen Reserviupseeriliiton puheenjohtajistoon

Keski-Pohjanmaan Reserviupseeripiiri päätti vuosikokouksessan 30. lokakuuta esittää projektipäällikkö, FM Sami Salmua Suomen Reserviupseeriliiton 2. varapuheenjohtajaksi. Liiton varapuheenjohtajat valitsee vuosittain Reserviupseeriliiton liittovaltuuston syyskokous.


Salmu on toiminut vuosina 2017-2022 liittovaltuuston varajäsenenä, vuodet 2023-2024 liittohallituksen jäsenenä sekä Keski-Pohjanmaan reserviupseeripiirin puheenjohtajana. Maanpuolustuskoulutus MPK:n vapaaehtoisena sotilaskouluttajana sekä kurssin- ja harjoituksenjohtajana Salmu on ollut vuodesta 2009.


-Haluan edistää Reserviupseeriliiton varapuheenjohtajana erityisesti neljää teemaa: yhdenvertaista asevelvollisuutta, reserviupseerien jatkokoulutuksen kehittämistä, edunvalvontaviestintää sekä Naton reserviupseerijärjestö CIOR:ssa tehtävää edunvalvonta- ja yhteistyötä, Salmu kommentoi.


Ikäluokkien voimakas supistuminen on Salmun mukaan tosiasia, joka vaikuttaa suoraan siihen, mistä Suomen poikkeusolojen reservi muodostuu tulevaisuudessa. Syntyvyystilastoihin sekä Salmun itsensä laatimaan laskelmaan perustuen nykyinen malli, jossa miehet velvoitetaan asepalvelukseen ja naiset voivat hakeutua vapaaehtoisesti, ei ole kestävällä pohjalla enää 2030-luvun puolessa välissä. Siksi tulisi siirtyä yhdenvertaiseen malliin, jossa kaikki ovat lähtökohtaisesti asevelvollisia.

-Edes tavoite kahdesta tuhannesta vapaaehtoisesta naisesta vuosittain ei riitä, kun laskennallinen tarve nousee nopeasti kaksinkertaiseksi, toteaa Salmu.

-Lainsäädäntötyöllä voidaan sanoa olevan jopa kiire.


Reserviupseerien tehtävien vaatimustaso on varapuheenjohtajaehdokkaan mielestä kasvanut Suomen Nato-jäsenyyden myötä, sillä yhteistoiminnan liittolaismaiden joukkojen kanssa Suomen puolustuksen hyväksi on oltava saumatonta.

-Siksi reserviupseerien valmiuksia johtaa omaa joukkoaan on kohotettava, Salmu linjaa. -Luomalla reserviupseerien jatkotutkinto-ohjelma eri johtoportaisiin sijoitettuja avaintehtävien reserviupseereja varten varmistetaan poikkeusolojen osaaminen, hän jatkaa.


Salmun mukaan RUL:n viestintä on parantunut viime vuosien aikana, mutta liiton tulee myös jatkossa pystyä kommunikoimaan sekä jäsenistölleen että julkisuuteen selkeästi ja tiiviisti, erityisesti yhteistyö- ja edunvalvontatapaamisten teemoista ja tuloksista.

-Yksittäisen liiton jäsenen tulisi pystyä tuntemaan edunvalvonnan teemat, jotta myös hän voi osaltaan toimia viestinviejänä.


CIOR:n Helsingin kesäkongressin 2023 symposium-vastaavana sekä kahden viikon kielikurssille vuosina 2018 kurssilaisena ja 2024 opettajana osallistuneelle Salmulle liiton vaikutus Naton reserviupseerijärjestö CIOR:ssa on merkityksellistä. CIOR on reserviupseerien etujärjestö Natossa ja Suomi kuuluu sen tämänhetkisiin puheenjohtajamaihin yhdessä Ruotsin ja Norjan kanssa.

-Reserviupseeriliiton tulee käytettävissä olevat resurssit huomioiden pitää huolta suomalaisten reserviupseerien äänestä ja tavoitteista CIOR:ssa. Suomi on Naton etulinjavaltio huomattavine reserveineen ja siksi Suomen sanan pitää painaa siellä, missä reservien käyttöä suunnitellaan, Salmu päättää.


Lisätiedot:

Sami Salmu

Projektipäällikkö, FM

kapteeni (res.)

sami.o.salmu@gmail.com

0443824129